Tecnologia 5G: Un canvi de paradigma

Tot sobre la tecnologia 5G

El 2020 hi haurà uns 9.000 milions de subscripcions mòbils personals, un 120 de penetració sobre la població mundial i al voltant de 30.000 dispositius connectats a l'anomenat ecosistema IOT (Internet de les Coses). L'increment en l'ús de les dades mòbils és exponencial passant a multiplicar per 10 entre els anys 2015 i 2020.

D'altra banda, les necessitats específiques de diferents tipus de servei fan convenient diferenciar la demanda per tipus de client; s'introdueix el concepte de Use Cases. Per exemple, en el cas de comunicacions personals, usuaris de jocs en xarxa mòbil (mobile gaming) necessiten uns recursos de latència molt superiors als de, per exemple, milers d'usuaris que estan sota la cobertura d'una mateixa antena enviant e-mails . En aquest últim cas, el requeriment bàsic és el de densitat d'usuaris per m2, amb una determinada exigència de velocitat, throughput mínima, però sense necessitat d'una baixa latència.

Com a conseqüència, irrompen noves tecnologies que es caracteritzen per: la flexibilitat, velocitat en la transmissió de les dades, latència, ús eficient de l'espectre, seguretat i sostenibilitat; amb la capacitat d'adaptació als serveis demandats d'una manera més eficient.

Tots aquests usos, use cases, demanden de les noves xarxes mòbils conceptes de nova generació com SDN, Software Defined Networks, NFV, Network Function Virtualization, de les que no es disposa en les actuals xarxes 4G.

Per tot això, s'ha fet necessària l'estandardització d'una nova tecnologia 5G, que pugui complir amb els nous requisits de demanda ja presents en la nostra societat actual. Encara que alguns subministradors opten per seguir un camí intermedi: 4,5G per protegir la seva base instal·lada (legacy) enfront d'altres competidors.

¿Quins avantatges aporta la tecnologia 5G?

Els avantatges que portarà la tecnologia 5G en l'experiència d'usuari són rellevants: s'assoliran velocitats de pic superiors als 10Gbps i velocitats mitjanes de més de 100 Mbps, s'experimentarà una comunicació sense interrupcions en trens d'alta velocitat fins a 500 km / h, la precisió en la localització serà menor que 1 metre, la disponibilitat de la xarxa arribarà al 99,999%, s'allargarà la durada de les bateries, s'arribarà a latències de l'ordre de 0,001 sg; i s'incrementarà la cripto-seguretat. Tot això permetrà una experiència d'usuari inigualable i no disponible en la tecnologia 4G.

Pel que fa als operadors, disposaran d'una tecnologia molt més eficient: multipliquen per 3 la densitat espectral (bits / Hz), la densitat per superfície (bits / m2), el cost d'energia, la fiabilitat en la comunicació. En resum donaran un servei millor a més usuaris i a menor cost d'operacions (Opex).

¿Quins nous serveis es poden donar amb tecnologia 5G?

Els casos d'usos van des dels sistemes d'automatització, conducció autònoma, analítica avançada de negocis, sistemes d'informació al ciutadà, ciberseguretat, "Smart Grids", fins a sistemes de monitorització de malalts, sistemes automàtics de billetatge, cotxe connectat i un llarg etc.

De fet, per a molts autors, la tecnologia 5G juntament amb la Intel·ligència Artificial (AI) i amb l'Internet de les Coses formen els eixos de convergència de la digitalització. L'adaptació de les empreses a l'era digital passa per una evolució cap a aquest tipus de tecnologies, on els processos seran digitals i estaran automatitzats. El reenfocament dels processos tradicionals cap a processos digitals utilitzant els eixos d'AI, IOT i 5G és el que ens pot posicionar a Espanya en la locomotora o en els vagons de cua.

Un recent estudi d'Arthur De Little, en col·laboració amb Ericsson, ha avaluat el mercat espanyol de IOT en 2026 en uns 11.000 M € a Espanya, amb la segmentació (x1000 M €):

  • Fabricació 1,1
  • Automoció 0,9
  • Transport Públic 1,4
  • Energia i Utilities 1,9
  • Seguretat i Emergencia 1,3
  • Serveis financiers 0,6
  • Salut 1,4
  • Media i Entreteniment 1,2

 

¿Quan veurem la tecnologia 5G al món i a Espanya?

En paral·lel a la redacció d'aquest article, s'ha produït a Espanya la subhasta de freqüències per poder desplegar la tecnologia 5G; que al principi, ho farà a la banda de 3,5 GHz. Una vegada conclosa la subhasta, entre les noves adquisicions i les que ja tenien, Orange tindrà 100 MHz; Vodafone i Telefónica, 90 MHz, i MásMóvil, 80 MHz

Un cop adjudicat l'espectre, cada operador haurà de "adaptar" les seves freqüències de manera contigua afin de fer un desplegament òptim. Com a conseqüència, els operadors hauran de llançar projectes d'adaptació de la seva xarxa coneguts com "refarming".

En paral·lel i afavorit per l'Administració espanyola, està començat el desplegament de xarxes pilot, que encara que no tinguin caràcter comercial, permetran que es realitzin les proves pertinents per als llançament comercials previstos per al 2020.

La data 2020 coincideix amb la celebració dels Jocs Olímpics de Tòquio, i és en aquest tipus d'esdeveniments on els grans subministradors d'infraestructura (Ericsson, Nokia, Huawei i ZTE) tindran a punt la seva tecnologia per a un desplegament massiu i d'acord amb la especificació coneguda com "Release 16" de l'organisme internacional d'especificació 3GPP.

¿Com es desplega la tecnologia 5G?

A diferència d'altres tecnologies inalàmbriques, en la tecnologia 5G no es desplega una xarxa única. A través de conceptes innovadors, com "Network Slicing", es virtualitzen parts de la xarxa per donar servei a "casos d'ús" molt diferenciats.

Per aquesta raó, els desplegaments no es realitzen amb estructures de xarxa rígides. Cada sub-xarxa virtual (slice) és un projecte diferenciat que s'ha d'adaptar al cas d'ús específic. La gestió d'aquests projectes es fa més complexa. Ja no hi ha un sol projecte de desplegament, sinó tants com casos d'ús.

D'altra banda, el desplegament de la tecnologia 5G té com a objectiu satisfer les necessitats dels sectors verticals. En la majoria dels casos, aquests sectors estan escometent un procés de transformació digital, on les dades són l'eix central d'aquesta transformació "Data Driven".

El coneixement de com funciona el flux i l'anàlisi d'aquestes dades a través de xarxes que permetin l'accés en temps real a grans volums de dades, va ser un dels reptes més importants del desplegament de la tecnologia 5G: la fusió entre el desplegament de la xarxa tradicional i el coneixement del model de negoci del client final.

Per més informació, contacti amb Daratel-Telecon Sistemas.